Ta hand om hästar

Att ta hand om hästar kan vissa antingen se som ungefär lika lätt som att ta hand om en hund eller raka motsatsen – helt omöjligt. Med det menar jag alltså inte att hundar alltid är jättelätta att ta hand om, men i jämförelse med hästar så är det en helt annan sak. Det är såklart inte heller helt omöjligt. Så länge man vet vad man ska göra och hur man utför det på ett säkert sätt så kommer allt gå bra. Man får alltid ha i åtanke att hästar är flock- och flyktdjur. Om de blir rädda eller känner hot så kommer de alltså välja att sticka iväg. Om du är ovan hästar så är egentligen den viktigaste regeln att inte gå bakom dem.

Se först och främst till att hästarna har mat och tillgång till rent vatten, precis som det är med de flesta djuren. Mata inte hästarna med sådant du inte vet om de tål bara för att “de såg så sugna ut”, vissa saker är otroligt giftiga för hästar och kan skapa stora problem eller i värsta fall göra att de dör.

Hästar behöver gå ute i stora, luftiga hagar många timmar om dagen. De flesta hästarna i Sverige går faktiskt ute alldeles för lite i dagsläget. Många som har tävlingshästar skyller på att de inte får skada sig, men hästens naturliga beteende bör alltid komma i första hand.

Om du ska vara t.ex. hästvakt så är det viktigaste att helt enkelt att läsa eller lyssna på ägarens instruktioner noga. Annars kan det bli mycket fel.