Varför lägger sig hundar under saker?

Ett vanligt beteende hos hundar är att lägga sig under saker, till exempel under stolar, bord, sängar och andra möbler. Och eftersom det inte går att kommunicera genom ord med hundar så kanske du undrar varför de gör på detta vis? Det kortfattade svaret är att det är en säker plats.

Om din hund är sjuk eller skadad kan hen gömma sig under möbler ofta. Det beror på att det är en instinkt för sjuka och skadade hundar att hitta viloplatser där de kan gömma sig för fara. Trots att det inte finns någon fara i ditt hem så är det en naturlig instinkt som djuren har.

Vad du kan göra

Det du kan göra är att visa för din hund att det inte finns någon fara i ditt hem. Det kan du göra genom att vara snäll mot hunden på öppna platser i hemmet och ta hand om din hund när hen inte mår bra. Så trots att du kanske undrar över varför hunden lägger sig under ditt fina köksbord, och trots att det egentligen inte gör något att djuret ligger där, så behöver du visa trygghet på andra ställen och få hunden att förstå att det inte finns någon fara.

Brukar du ta med dig hunden till jobbet? Det kan vara en otrygg miljö för en hund då det är mycket som händer på samma gång. Där är också många okända människor. Har du ett fällbart konferensbord kanske inte hunden känner sig lika trygg att lägga sig under det som den gör hemma. I sådana situationer behöver du vara extra nära din hund.