Katter kan vara riktiga busar. Om man tänker på kattungar så har man ofta bilden av hur de små tussarna hänger i gardinerna och ställer till med all oreda som går. Det är i och för sig ganska sant, men det är ju bara för att de är så nyfikna och leksugna. Istället för att de ska ge sig på dina privata saker så kan du göra speciella kattleksaker som de då förhoppningsvis fastnar för lite mer än gardinerna.

Kanske har du massor av strumpor som redan har hål i sig? Dessa kan vara perfekt material för kattleksaker. Ge katterna strumporna antingen bara som de är eller fixa till dem till riktiga leksaker. Katten bryr sig nog dock inte så mycket om hur leksaken ser ut. Ett annat alternativ är att sätta ihop kartonger till en tunnel, för kartong brukar man ofta ha hemma i skräpet. Detta är egentligen allt du behöver göra, resten kommer katten sköta själv med hjälp av sin naturliga nyfikenhet.

Någonting som man kan göra vardagligen för sin katt är att låta den leta efter sin mat när det är matdags. Detta är ju faktiskt det normala för katter eftersom de är rovdjur, så det blir som att främja deras naturliga habitat.

Ditt skräp kan verkligen bli kattens roligaste och mest älskade leksaker. Korken från en PET-flaska kan t.ex. vara det roligaste katten lekt med, och det är ju en sådan sak som du annars slängt i soporna. Det är alltså helt onödigt att köpa dyra kattleksaker, för i själva verket kan det vara sådant du tänkt slänga som är det roligaste!